TİROİD NEDİR?
Tiroid bezi boyun ön kısmında adem elması olarak da tanımlanan gırtlak çıkıntısının hemen altında yerleşik bir organdır. Kelebek, şeklindeki bezin iki lobu ve bunları birleştiren köprü şeklinde (İstmus) bir kısmı vardır. Yapısındaki foliküler hücrelerden (tirosit), gelişme ve büyüme için gerekli tiroksin ve triiodotironin olmak üzere tiroid hormonları, parafoliküler hücrelerden de kalsitonin olarak bilinen hormon salgılanır.
Tiroid hormonlarının metabolizma, gelişme, büyüme gibi fizyolojik olaylar üzerinde önemli etkileri vardır. Yeni doğan ve ergenlik çağındaki çocuklarda beyin gelişimi için yeterli tiroid hormon yapımı hayati önem taşır. Kalsitonin etkileri ile ilişkili oldukça geniş bir tablo tarif edilmiştir. Ancak açıkça bilinen kalsiyum ve fosfor metabolizmasında oynadığı roldür. Kalsitonin kemik ve böbrekleri etkileyerek kan kalsiyum düzeyini düşürür.
Tiroid hormonları sadece tiroid bezde yapılabilir iken kalsitonin akciğer ve bağırsaklar gibi organlarda da üretilebilmektedir. Bu nedenle tiroid bezin tamamının çıkartılması gerektiğinde tiroid hormon desteği gerekli olduğu halde kalsitonin ihtiyacı söz konusu olmaz.
|